Vad skiljer UnionPay från Visa
I Sverige används främst två betalkort: Visa och Mastercard. Dessa kort fungerar i princip överallt och att betala med kort ses som en självklarhet. För kinesiska turister som besöker Sverige ser dock verkligheten annorlunda ut. Hemma i Kina använder endast ett fåtal Visa eller Mastercard. I stället använder man med det kinesiska betalkortet China UnionPay.
Trots att UnionPay är världens mest använda betalkort är användningen i Sverige fortfarande begränsad. Lyckligtvis börjar allt fler butiker att acceptera UnionPay. Men för kontantuttag ser det fortfarande mörkt ut – inga svenska bankomater accepterar ännu UnionPay. Vi redogör vad UnionPay innebär för svenska butiker och varför man bör acceptera det.
Startade som en motpol till Visa och MasterCard
Som ett led i Kinas önskan om att öka sitt inflytande globalt och att skapa en ekonomisk världsbalans bildades år 2002 det nationella betalkortet China UnionPay.
UnionPays kinesiska namn 银联 (uttalas yínlián) betyder på kinesiska ”förenade banker” – vilket återspeglar den ursprungliga ägarstrukturen bolaget hade när det grundades. Bakom satsningen år 2002 stod 85 kinesiska banker med stöd av Kinas fem största statliga långivare. Vid grundandet bestod styrelsen av tidigare tjänstemän som alla tjänstgjort i Kinas centralbank – vilket fortfarande är detsamma än i idag.
UnionPay är idag den enda bankkortsorganisationen i Kina. Det är också det enda interna banknätverket i Kina som länkar samman alla bankomater i fastlands-Kina med fleralet bankomater i grannregionerna Hongkong och Macau.
Det väldigt nära samarbetet med den kinesiska staten har gjort att UnionPay kommit att spela en viktig roll i den snabba ekonomiska tillväxten. År 2002 var det bara 11 % som använde betalkort vid köp. År 2012 hade andelen växt till över 40 %. Detta har gjort Kina till världens snabbast växande betalkortsmarknad och år 2020 förväntas man att bli världens största kortmarknad.
Den framgångsrika etableringen av China UnionPay har bland annat kommit att följas av Indien som nyligen grundade det inhemska bankkortet RuPay.
UnionPay etablerar sig i utlandet
Då kinesiska turister är världens snabbast växande turistgrupp blev det snart klart att en internationell expansion var en prioritet för UnionPay. En annan viktig orsak var de internationella kinesiska affärsförbindelserna som blev allt fler och gjorde det nödvändigt för UnionPay att etablera sig utanför Kina.
Först ut var de närliggande områdena Hong Kong och Macau där både butiker och bankomater anslöts till UnionPay. Näst på tur stod Japan, Sydkorea och Thailand och andra närliggande länder som alla upplevde en snabb ökning av kinesiska turister.
Ett stort problem var att kinesiska turister upplevde betalsvårigheter samtidigt som de utgjorde en viktig målgrupp för shopping. Detta har lett till att UnionPay etablerat samarbeten med banker i nästan alla de närliggande länderna där den kinesiska turistnärvaron är stark. I Indonesien är det exempelvis över 80 % av alla butiker som kommer att acceptera UnionPay under nästa år.
Kinesiska turister är världens köpstarkaste turistgrupp
Idag finns UnionPay i över 150 länder utöver Kina. Samtidigt arbetar UnionPay aktivt med att expandera sitt betalkort internationellt under parollen UnionPay International. Man har knutit till sig medlemserbjudanden och rabatter över hela världen som ges till de egna användarna.
En undersökning gjord under 2016 visar att 66 % av de utresande kinesiska turisterna använder UnionPay under sin resa samtidigt som bara 38 % använder Visa. Detta gör att UnionPay till en betydande faktor när det kommer till att möta kraven från den shoppingsugna kinesiska turisten.
För närvarande har 65 institutioner i 17 utomeuropeiska länder och regioner utfärdat UnionPay betalkort lokalt. Den totala kortutgivningsvolymen är på mer än 10 miljoner kort per år. Samtidigt expanderar UnionPay i Europa. Så sent som i somras knöt Kroatiens ledande bank ett samarbete vilket gör att UnionPay blir tillgängligt i fler än 700 kroatiska bankomater.
Digital modernisering
UnionPay inledde nyligen ett samarbete med Samsung Pay
Sedan våren 2016 samarbetar UnionPay med Samsung och erbjuder betaltjänsten Samsung Pay i Kina. Samarbetet innebär att UnionPay-kunder kan betala med sin Samsungtelefon. Betallösningen fungerar på alla platser där man kan dra eller läsa sitt vanliga betalkort, med skillnaden att betalningen görs med hjälp av kundens mobiltelefon.
För att betala med sin mobiltelefon så sveper kunden sin mobiltelefon över betalterminalen och godkänner sedan med hjälp av sitt fingeravtryck. Vilket gör betalningen både snabb och säker.
Apple Pay
Kina ligger i absolut framkant när det kommer till mobila betallösningar, det visar sig inte minst på betallösningar som Alipay och WeChat-pay. Hela två tredjedelar av Kinas befolkning har använt någon form av mobil betallösning. Att användningen av mobila betallösningar är så pass utbredd i Kina har gjort att även Apple Pay valt att samarbeta med UnionPay för att kunna erbjuda sin betallösning där.
Apple Pay blev snabbt en succé bland kinesiska användare. Redan under de två första dagarna som lösningen släpptes på den kinesiska marknaden aktiverades mer än 3 miljoner kinesiska betalkort. Jennifer Bailey som är ansvarig chef för Apple Pay beskrev lanseringen av lösningen på följande sätt “ ”I would rate our first-day performance as 1,000, if the full score is 100,”
Ta betalt med UnionPay i Sverige
Är du intresserad av att börja ta betalt med UnionPay i din butik i Sverige? Kontakta oss på Cimple Marketing så berättar vi gärna mer.