5 enkla tips för nöjdare kinesiska kunder

oktober 17, 2017 Cimple Marketing

Få kan missat den snabba ekonomiska utveckling som Kina gjort sedan millennieskiftet. 2014 passerade man USA som världens ledande ekonomi mätt i samlad köpkraftsparititet (BNP räknat i PPP).

Samtidigt reser fler kinesiska turister än någonsin utomlands. Med en fortsatt ekonomisk tillväxt och enklare visumkrav räknar man med att 200 miljoner resor kommer att göras år 2020 – en beräknad tillväxt på 48 procent från 2015.

Med ett ökande antal kinesiska turister blir det viktigt för svenska butiker att anpassa sig då den kinesiska turistgruppen ofta skiljer sig åt när det kommer till köpbeteende och förväntningar.

Nedan följer 5 tips på hur man kan förbättra kundupplevelsen för kinesiska turister.

1. Information på Mandarin Kinesiska

Majoriteten av de yngre kinesiska turister som besöker Sverige både förstår och pratar engelska. De äldre turisterna – de som vanligtvis reser i grupp – saknar däremot ofta engelskakunskaper. Oavsett kunskapsnivå är det väldigt uppskattat att man erbjuder information på mandarin kinesiska i sin butik. Det kan röra sig om tryckt material (folders), välkomstmeddelanden på dörren,  prisinformation eller motsvarande.

Kinesiska turister är en väldigt tidspressad turistgrupp. I genomsnitt stannar man bara i Stockholm under 3 dagar för att sedan resa vidare till en annan stad. Detta innebär att information på kinesiska – som påskyndar köpprocessen – uppskattas högt. Finns det kinesisktalande personal på plats är det ännu bättre – men det är inget som vanligtvis förväntas.

Information tillgängligt på kinesiska visar även att man bryr sig om den kinesiska kundgruppen vilket uppfattas som respekt och omtanke.

I Storbritannien förbereder man skyltar på mandarin kinesiska för att främja turismen

I Storbritannien förbereder man skyltar på mandarin kinesiska för att främja turismen

2. Var extra tillmötesgående och erbjud en snabb köpprocess

Kinesiska turister vet att de är en attraktiv konsumentgrupp och förväntar sig att bli behandlade därefter. Det är därför viktigt att man ”ser” kinesiska kunder och ger dem uppmärksamhet. Som tidigare nämnt är det en väldigt tidspressad turistgrupp. Kinesiska konsumenter är vad man brukar säga ”Money-rich, Time-poor”. Det är därför uppskattat att man erbjuder en snabb och smidig köpupplevelse – att man minimerar väntetiden och gör det enkelt för sina kunder att handla.

En av de enklaste medlen för att påskynda och förbättra köpprocessen är att erbjuda Alipay som betallösning. Med Alipay förenklas köpet både för butiken och för kunden. När köpet gjorts skrivs ett redan ifyllt Tax Free-kvitto ut som sparar tid för båda parter.

» Läs mer: Så fungerar Kinas populäraste digitala betallösning – Alipay

3. Erbjud rabatter och ge gåvor

Kinesiska konsumenter älskar att göra kap. Att förse de kinesiska kunderna med speciella rabattkoder uppskattas därför väldigt högt och inbjuder till fler köp. Rabattkoder kan enkelt ges ut digitalt på Kinas ledande sociala nätverk WeChat och via Alipay, alternativt i fysisk form direkt i butiken genom exempelvis skyltning.

» Läs mer: Vad WeChat innebär för Sveriges företag

Att ge de kinesiska kunderna mindre gåvor är även det en väldigt uppskattad gest. Det behöver inte vara något märkvärdigt, en nyckelring eller exempelvis en kapsylöppnare ger ett väldigt bra intryck. Gåvokulturen är väldigt stark i Kina, något som förklaras mer under nästa punkt.

Tidsbegränsad kupong från McDonalds konto på WeChat
Tidsbegränsad kupong från McDonalds WeChat-konto

4. Var förberedd

Som tidigare nämnt utgör gåvor ett centralt inslag i den kinesiska kulturen. Ett beskrivande exempel är de röda kuvert fyllda med pengar hóngbāo (红包) – som skickas ut varje år av såväl kollegor, vänner och såklart familj. Under 2015 skickades hela 8 miljarder sådana paket enbart genom den mobila kanalen WeChat.

På resande fot är det vanligt att man ger familj och vänner gåvor från de platser man besökt. Samtidigt utgör resandet en statussymbol och de inhandlade produkterna är ett bevis på platser som man varit på.
Det är därför en stor fördel för butiker att man erbjuder de populäraste produkterna redan färdiginslagna. Något som både uppskattas från ett omtanke- och tidsperspektiv.

Med WeChat kan användare enkelt skicka hongbaos till varandra
Med WeChat kan användare enkelt skicka hongbaos till varandra

5. Att erbjuda rätt betalningsmetod

I Kina är det inte Visa eller Master Card som dominerar kortmarknaden. Utan det vanligaste betalkortet är UnionPay.

Att gå miste om affärer på grund av att man inte kan ta betalt, alternativt måste be kunden att ta ut kontanter är inte något som uppskattas av en en redan stressad kundgrupp. Det är därför viktigt för butiker att man accepterar UnionPay.

Även mobila betallösningar är stora i Kina. Den största mobila betallösningen heter Alipay och används i dagsläget av över 450 miljoner kineser. Alipay har nyligen lanserats i Sverige och det är därmed möjligt för Sveriges butiker att kunna ta emot denna betallösning.

Är du intresserad av att kunna ta betalt med UnionPay eller Alipay? Kontakta oss så berättar vi mer.

Källa: Forbes Asia

Unionpay - Kinas vanligaste betalkort
UnionPay – Kinas vanligaste betalkort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *