Alipay – Mer än bara en betallösning

augusti 12, 2017 Cimple Marketing

Alipay utgör kärnan i Alibabas finansiella ekosystem och lanserades redan 2004 som en betalnings- och depositionstjänst. Vid första anblick likställs tjänsten ofta med PayPal eller Swish, men faktum är att Alipay är betydligt mer än bara en mobillapp för att skicka pengar.

När version 9.0 släpptes 2015 visade man på allvar att man växt från att ”bara” vara ett betalningssystem till att bli en multiplattform som kan användas till allt från att beställa taxi till att betala räkningar. Appen fick en social modernisering och viktiga funktioner som tidsbegränsade erbjudanden (kuponger) och en interaktiv karta lades till.

Alipay blev en app-med-flera-appar som gjorde att användarna inte längre skulle behöva lämna ekosystemet. En trend som vi även kan se anammats av den ledande konkurrenten Wechat.

» Läs mer: Vad WeChat innebär för Sveriges företag

Alipays interaktiva karta 'Show Show' visar anslutna butiker i närheten
Alipays interaktiva karta ’Show Show’ visar anslutna butiker i närheten

Kinas ledande digitala betallösning

Betalning med Alipay i butikens kassa
Betalning med Alipay i butikens kassa

Störst i världen

Alipay är världens största mobila betalningsplattform och har i dagsläget över 450 miljoner aktiva användare. Tidigare kunde betalningar endast göras över Internet, men varje dag ansluter sig butiker i Kina och runt om i världen för att erbjuda Alipay direkt i kassan.

Alipay-appen är enkel att använda och fungerar till och med när man inte är uppkopplad. Sedan maj 2016 räknar man med att 3 av 5 kineser handlat med antingen Alipay eller WeChat Pay i en butik.

Alipay startades som en betaltjänst i den snabbväxande logistikjätten Alibabas regi. Den då innovativa betallösningen gjorde det möjligt för köparen att kontrollera varan innan man skickade pengarna till säljaren. Appen blev den trygghet som många sökte och blev därför snabbt populär.

Med en växande potential kom Alipay snart att profileras som en egen produkt och togs över av Ant Financial Services Group (systerbolag till Alibaba). Där utvecklade man appen till vad den är idag. Bland annat skapade man det smarta kreditvärderingssystemet Sesame Credit som gör det möjligt för användare att handla på kredit och samla poäng för en bättre sparränta.

Förutom smarta funktioner är det främst den användarvänliga utformningen som gjort att appen snabbt kunnat växa. Köp i butiken har förenklats rejält – både för kunden och säljaren. För att betala med Alipay behöver man endast skanna sin unika QR-kod i kassan och godkänna betalningen med sin pinkod. Allt görs på mobiltelefonen, vilket gör köpet snabbt, smidigt och säkert.

» Läs mer: Hur säkert är egentligen Alipay?
Alipay Logo

Med användaren i fokus

Alipays användarupplevelse är utformat efter vardagens faktiska användarscenarier. Tjänsten används inte bara som – tidigare nämt – för att betala i butik eller på Internet. Utan med Alipay kan man genom sin mobiltelefon bland annat föra över pengar till andra användare (likt Swish), betala räkningar, köpa aktier, fylla på sitt kontaktkort, köpa tåg- och flygbiljetter och mycket mer.

Vill ni ta betalt med Alipay i er butik i Sverige? Vi hjälper er att snabbt och kostnadseffektivt komma igång. Ta kontakt med oss redan idag.

En 3 min lång video som beskriver hur Alipay fungerar och används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *