Kinesiska turister reser med sin smartphone

juni 6, 2017 Cimple Marketing

Varför reser kinesiska turister med sin smartphone?

I Kina utgör smartphonen en väl integrerad del av vardagslivet. Smartphonen ses som ett fullvärdigt alternativ till exempelvis plånboken – och mobila betallösningar som Alipay och Wechat Pay har redan över 500 miljoner aktiva användare.

På resande fot utgör mobiltelefonen en trygghet som låter kinesiska turister söka information, läsa guider och göra översättningar. Hela 93 procent av de kinesiska turister som åker till Skandinavien uppger att de har tagit med sig sin mobiltelefon hit – och 35 procent anser att de är mer beroende av sin mobil här än vad de är hemma.

I artikeln nedan förklarar vi varför mobiltelefonen utgör en så viktig del av vardagen i Kina och redogör hur svenska företag kan anpassa sig därefter.

» Läs mer: Så fungerar Kinas populäraste digitala betallösning – Alipay 

En mobile first digital revolution

I Kina är graden internetanvändare i förhållande till population fortfarande under 50 procent. Denna låga procentsats innebär en framtida potential i sig (ca. 700 miljoner kommer snart att få tillgång till webben), men det gör också att man hamnar efter länder som Sverige (93 procent) och USA (87 procent).

När Econsultancy gjorde en undersökning i Kina fann man att 79 procent klickar på mobilreklam och 78 procent gör köp via mobilen. I USA var motsvarande siffror 56 respektive 59 procent. Det är därmed inte så konstigt att man beräknar att mobilreklam i Kina kommer växa från dagens 68 procent till att utgöra 83 procent av alla digitala annonser år 2020.

Varför fungerar mobilen då så bra i Kina?

Väg för mobilanvändare i Chongqing i Kina
  En ”mobile phone lane” i miljonstaden Chongqing

En stor del kan förklaras i Kinas unika digitala utveckling. För inte många år sedan var den uppkopplade infrastrukturen relativt outvecklad. De flesta hushållen saknade en stabil uppkoppling till nätet och den nödvändiga hårdvaran var alldeles för dyr. Det digitala uppvaknandet kom med det som idag kallas för Kinas Mobile First revolution. Ingen annanstans i världen utgör mobilen en lika viktig del av vardagen som i Kina.

Online to offline (O2O) ansluter kinesiska butiker till den mobila världen

För att mobilanvändandet ska kunna växa krävs det att både samhället och näringslivet följer med. Vilket har skett i Kina. Förutom en hög användning av mobila betallösningar och sociala nätverk där företag enkelt kan marknadsföra sig så är det 2 viktiga innovationer som hjälpt företag att nå sina konsumenter via deras mobiltelefoner.

Den första är den skaksensor som finns inuti de flesta smartphones och som i Kina allmänt kallas för shake-function. I Sverige är denna funktion främst känd bland iPhone-användare som kan skaka sin telefon för att ångra ett textstycke man just skrivit, men i Kina har funktionen kommit att tillämpas inom betydligt fler användningsområden än så.

WeChat iBeacon kopplingGif-bild som visar hur ett WeChat konto ansluter sig till en iBeacon med shake-funktionen

Kinas ledande sociala nätverk WeChat har nyttjat många av shake-funktionens alla användningsområden. Genom att skaka sin telefonen samtidigt som andra gör det kan man lägga till vänner, företagskonton (som använder iBeacons) eller få erbjudanden skickade direkt till mobilen.

Anpassningsmöjligheterna är egentligen upp till avsändaren själv att utforma. Som ett beskrivande exempel kan det nämnas att många kinesiska TV-program använder shake-funktionen för tittare ska kunna rösta i programmen.

Ett TV - program som låter tittarna att interagera med shake-funktionen för att vinna pengar
Ett TV – program som låter tittarna att interagera med shake-funktionen för att vinna pengar

» Läs mer: Vad WeChat innebär för Sveriges företag

Varför är detta då viktigt? Jo, undersökningar visar att de tjänster som använder shake-funktionen som en trigger (call to action) har betydligt högre klickfrekvens (CTR) än de som använder sig av klick.

Det amerikanska kosmetikaföretaget Estee Lauder gjorde en reklamkampanj på WeChat där man jämförde klickfrekvensen mellan de användare som exponerades för shake-funktionen och klick. Resultatet blev att de som ombads att skaka telefonen hade en klickfrekvens på 13 procent – nästan 85 gånger mer än vad de som ombads att klicka sig fram hade.

Estee Lauders WeChat konto
Estee Lauders WeChat konto

I Kina används faktiskt QR-koder

Den andra viktiga innovationen som hjälpt företag att nå konsumenter är QR-koder. I Europa har dessa digitala stämplar mest kommit att hamna på baksidan av visitkort eller i bästa fall i hörnet på en reklamaffisch. Men i Kina har användningen fullkomligt exploderat.

Man räknar med att i Kina läses 9 miljoner QR-koder varje månad (en ökning med över 400 procent gentemot 2014). Precis som med shake-funktionen är det de stora mobilapparna WeChat och Alipay som driver på utvecklingen.

QR kod utanför Storbritanniens ambassad i Beijing
En QR kod utanför Storbritanniens ambassad i Peking

QR-koden låter användaren snabbt få tillgång till information eller annat digitalt innehåll. I ett land där mobilen används i en så hög grad som i Kina har QR-koden därför blivit en succé.

Betallösningar som Alipay och WeChat Pay låter användare att snabbt göra köp med hjälp av sina unika QR – koder. Man behöver inte ens vara uppkopplad. Tänk om du skulle kunna skanna din väns mobil i stället för att skriva telefonnumret nästa gång du Swishar – skulle inte det vara smidigare?

Konceptet med QR-koder i kombination med O2O har visat sig vara så framgångsrikt att aktörer som Facebook och Twitter försökt sig på liknande lösningar – men utan riktigt framgång.

Facebooks egna QR-koder
Facebooks egna QR-koder som kan skannas med Facebook kameran

Mobiltelefonen skapar framtida möjligheter

Bland de yngre generationerna i Kina är mobiltelefonen den klart dominerande plattformen när det kommer till internetanvändning. Användare födda efter 1990 spenderar i genomsnitt 234 minuter per dag uppkopplade på sina mobiltelefoner. Detta kan jämföras med genomsnittstiden för datorer bland alla åldersgrupper som är 110 minuter per dag.

Samtidigt uppger 47 procent av de kinesiska Internetanvändarna att de kommer att tillbringa mer än två timmar per dag på sociala medier. Denna ökning innebär en rejält ökad efterfrågan på innehåll.
Detta leder i sin tur till möjligheter för företag att kunna samla in data om sina kunders intressen och preferenser.  Den insamlade datan kan sedan användas för en ökad personalisering och bättre målinriktning.

Är du intresserad av ett WeChat konto? Vi hjälper ert företag att skapa ett eget konto och sköter allt från registrering till utformning och drift. Vi kan även se till att kontot blir länkat till ditt CRM samt MA – system för att kunna tillgodose era kunder med en anpassad kommunikation. 

Kontakta oss här för mer information.

Varför reser kinesiska turister med sin smartphone?

Varför reser kinesiska turister med sin smartphone?

, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *