När reser egentligen de kinesiska turisterna?

juli 7, 2017 Cimple Marketing

Den kinesiska turismen går på högvarv. I Stockholm anländer ständigt nya kinesiska turister och på Arlanda var man 2015 tvungen att göra en kinesisk makeover för att klara av den ”nya turistvågen”.

Samtidigt har den svenska regeringen gått in med 70 miljoner kr extra för att främja den kinesiska turismen. För att de framtida satsningarna ska ge maximal avkastning är det viktigt att de sammanfaller med när de kinesiska turisterna faktiskt besöker Sverige. I likhet med andra turistgrupper föredrar kinesiska turister att resa under särskilda delar på året.

Ceremoni på Arlanda för den "kinesiska makeover" som gjordes under 2015
Ceremoni på Arlanda för den ”kinesiska makeover” som gjordes under 2015

I januari – mars görs 28% av resorna

Kinesiskt nyår, Jan – Feb (ca. 2 veckor)

I Kina firar man in det nya året – i likhet med många kulturer – på natten mellan 31 december och 1 januari. Men förvånande nog är det inte under denna tid som flest reser. I stället är det under det kinesiska nyåret, eller mer korrekt 春节 (uttalat chūn jié) – ett arv lämnat från den äldre tiden. Faktum är att under dessa 2 veckors ledighet görs det inte bara flest resor inom Kina – utan i hela världen. Inte konstigt att medier runtom i världen kallar den massiva förflyttningen som sker under denna högtid för the largest human migration in the world. Sammanlagt görs över 3,6 miljarder resor av fler än 1 miljard människor!

För svenska butiker är just denna period en av de mest intressanta. Traditionellt har det kinesiska nyåret handlat om att besöka familjen (vilket delvis förklarar den enorma förflyttningen då alla migrantarbetare i kuststäderna åker hem). Men under de senaste åren väljer allt fler att i stället åka utomlands. Hong Kong och Macau har varit de populäraste resmålen, men det är resor till Europa som ökar mest.

En fördel med att kinesiska turister reser under denna period är att mellan januari och februari är det vanligtvis inte så många andra turistgrupper som besöker Sverige. De kinesiska turisterna fyller därför en viktig funktion för besöksnäringen under denna period. En nyttig vetskap för svenska butiker är att använda det kinesiska nyåret för att marknadsföra sig mot målgruppen. Exempelvis är en välkomnande skylt på kinesiska som uppmärksammar högtiden något som med största sannolikhet kommer att uppskattas av de kinesiska kunderna.

En heat map från Baidu visar hur över 1 miljard kineser reser samtidigt under det kinesiska nyåret
En heat map från Baidu visar hur över 1 miljard kineser reser samtidigt under det kinesiska nyåret

I april- juni görs 16 % av resorna

Dragon Boat Festival, Juni (3 dagar)

Innan 2009 åtnjöt kinesiska medborgare en 3-dagars ledighet kring 1 maj. Men den kinesiska regeringen har lagt om dessa dagar till förmån för andra högtider, vilket gjort att de flesta väljer att resa inom Kina under denna period.

En desto mer intressant högtid för resande är Dragon Boat Festival eller 端午节 (uttalas duānwǔ jié) som firas den femte dagen på den femte månaden i den traditionella kinesiska månkalendern. Detta innebär att högtiden vanligtvis infaller någon gång i mitten på juni. Sedan 2009 är man är ledig 3 dagar vilket gör att många tar ut semester och beger sig utomlands.

Dragon Boat Festival firas inte bara i Kina utan även på andra platser som här i Singapore
Dragon Boat Festival firas inte bara i Kina utan även på andra platser som här i Singapore

I juli – sep görs 24 % av resorna

Double Seventh Festival, Augusti (1 dag)

Precis som i väst tar de flesta kinesiska medborgare ut sin inarbetade semester på sommaren och reser utomlands under denna period. En högtid som infaller under augusti månad är Double Seventh Festival eller 七夕节 (uttalas qīxījié). Denna högtid blev så sent som 2015 en nationell högtid, vilket innebär att alla har ledigt enligt lag.

Double Seventh Festival har kommit att kallas för det Kinesiska alla hjärtans dag – och många väljer att fira högtiden just på det sättet. Även denna högtid är ett bra tillfälle för svenska butiker att nyttja i marknadsföringssyfte.

Beijings internationella flygplats 'Capital International Airport'. Världens andra mest trafikerade flygplats.
Beijings internationella flygplats ’Capital International Airport’. Världens andra mest trafikerade flygplats.

I okt – dec görs 32 % av resorna

Golden Week, 1 okt (1 vecka)

Mid-Autumn Festival, september – oktober (3 dagar)

Till skillnad från Sverige där hösten endast har en semesterdag (Allhelgonaafton) har man i Kina desto fler. En av de sju officiella ledigheterna är just nationaldagen som firas den 1 oktober. I sann socialistisk anda har den kinesiska regeringen utökat ledigheten under denna högtid till en hel vecka, vilket har gett denna vecka det uppskattande namnet ”the golden week”. Under denna period är det många kinesiska turister som väljer att lämna landet för att åka ut och resa.

Värt att notera är att kinesiska turister lägger stort fokus på sightseeing och shopping i stället för på bad och stränder under sina utlandsresor. Detta innebär att resandet till Europa under hösten ökat varje år trots det mindre behagliga klimatet.

Förutom nationaldagen firas även en annan viktig högtid – Mid-Autumn Festival eller 中秋节 (uttalas zhōngqiū jié) som det egentligen heter. Under denna högtid är man ledig under 3 dagar och många väljer i likhet med det kinesiska nyåret att åka hem till familjen under denna tid. Andra kombinerar de lediga dagarna med ”the golden week” vilket möjliggör längre internationella resor.

Mid-Autumn Festival firas bland annat med att man äter Månkakor. Något som såklart utnyttjas av butiker och affärer som gärna bjuder på egna varianter under denna högtid.

Många väljer att besöka den kinesiska muren under the golden week.
Många väljer att besöka den kinesiska muren under the golden week

Är ni intresserade av att få in fler kinesiska turister till er butik? Kontakta oss så berättar mer vi hur vi kan hjälpa er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *