Vad WeChat innebär för Sveriges företag

maj 15, 2017 Cimple Marketing

Vad WeChat innebär för svenska företag

Även fast WeChat är ett av de senaste tillskotten bland Kinas sociala medier har man sprungit ifrån giganter som Sina Weibo, Renren och kaixin001. WeChat eller 微信 (Wēixìn) som det egentligen heter grundades så sent som 2011 och är idag den populäraste sociala kanalen i Kina – hela 800 miljoner människor använder tjänsten varje månad.

En viktig företagskanal

Med drygt 15 000 nya medlemmar dagligen kan man lugnt påstå att WeChat är en viktig kanal för företag att finnas på. Man räknar med att drygt en femtedel av Kinas företag redan har anslutit sig med ett eget konto. Appen var från början en renodlad chatt-app men har utvecklats rejält med nya smarta funktioner. Ett exempel är WeChat Pay som är WeChats digitala plånbok. I dagsläget har över 200 000 miljoner användare kopplat sitt betalkort till appen och över 200 000 butiker accepterar WeChat Pay som betalningsmetod.

Screen_Shot_2015-01-19_at_1.25.56_PM.0.0

En viktig shoppingkanal

På WeChat kan företag skapa egna konton, Official Accounts. Ett företagskonto finns i två olika former, Subscription account och Service account. Skillnaderna mellan dessa är bland annat hur tydligt kontot syns i användarnas flöden, antalet inlägg man kan skapa per månad och en native-ehandelslösning.

Företagskonton är populära och används av nästan alla stora konsumentföretag i Kina. Man räknar med att drygt 80 procent av alla användare följer ett företagskonto.  Några exempel på funktioner som tillåter företagen att enklare kommunicera mot sina följare är tidsbundna erbjudanden och push-notiser.

För företag i Sverige innebär WeChat att man kan exponera sitt varumärke mot kinesiska turister och visa upp de produkter som man har att erbjuda. WeChat är en mobilbaserad kanal och är därför ett smidigt verktyg för den stressade kinesiska målgruppen att snabbt kunna se över shoppingalternativen, få information och för att hitta till butiken.

Subscription- eller Service account

Nedan redogör vi kortfattat för skillnaderna mellan WeChats två typer av företagskonton, Subscription Account och Service Account.

Subscription account Service account
Ett inlägg kan skickas ut varje dag, men de placeras i en folder tillsammans med andra subscription accounts i användarens flöde Fyra inlägg är möjligt per månad. Följare kan segmenteras
Inlägg kan nås från en av Kinas största sökmotorer Sogou (搜狗) Artiklar är ej sökbara på Sogou. Men QR-koder kan spåras
Publicerat innehåll kan delas av användare vilket då hänvisas tillbaka till orginalkontot Inbyggd E-handel med direktbetalning genom WeChat Pay är möjlig. Tillgång till API för att bygga chat-bootar
Intäkter kan fås genom ett rekommendationssystem Aktiva kuponger och lojalitetsprogram är möjliga
Intäkter kan fås genom att dela annonsutrymmen på inlägg Annonsering på WeChat-moments möjligt. Kan även anslutas till en kundtjänst (multiway-chat)
Förklaring av Konton på Wechat
Förklaring på hur kontoformerna kategoriseras i flödet

Så vilken kontotyp ska man välja?

Som man kan se skiljer sig de olika kontoformerna åt. Vad som är lämpligast beror på flera faktorer som exempelvis budget och strategi. Då subscription accounts är betydligt billigare än service accounts brukar rådet vara att man börjar där. Men har man som mål att starta en E-handel så är service account ett betydligt bättre alternativ.

Är du intresserad av WeChat? Vi hjälper ert företag med allt från registrering till utformning och drift. Kontakta oss här för mer information.

En 4 min lång video som beskriver hur WeChat kan användas av företag (OBS på kinesiska).
,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *