Ingenstans i världen handlas det lika mycket med mobilen som i Kina.
Något som i för sig inte är så konstigt med tanke på hur långt fram i den digitala utvecklingen som Kina befinner sig. Även i jämförelse med USA, hem till både Apple Pay och Pay Pal. Kina bokstavligen utklassar USA inom området.
Trots detta så är det inte många som känner till de kinesiska betalgiganterna Alipay och WeChat Pay. I Europa är det just Apple Pay, Samsung Pay och Pay Pal flest de flesta känner till, men som få ännu använder.
När man ser till statistiken, så är de amerikanska betaltjänsterna inte ens i närheten av deras kinesiska motsvarigheter.
Olika vinklar på ’the cashless society’
Sverige lyfts ofta upp som ett föregångsland när det framtida kontantfria samhället diskuteras – the ’cashless society’.
I Sverige är det vanligt att butiker har ”No Cash” skyltar hängande i dörren och färska undersökningar visar att betalkorten är det överlägset mest använda betalmedlet (över 80 %).
Vad är då skillnaden på Kinas version på det kontantfria samhället? Jo, där är det inte kortbetalningarna som driver på utvecklingen, utan i stället mobila betalningar. Majoriteten föredrar att göra köp med sin telefon. Notera(!): inte via näthandel, utan fysiskt, direkt i butik.
Skulle man rita upp en tidskurva över utvecklingen av betalmetoder kan man konstatera att Kina hoppat över steget med kortbetalningar och gått från kontanter direkt till mobila betalningar.
Känner man till det digitala landskapet i Kina så är mobile first ett vanligt begrepp och precis samma är det med mobila betalningar. De kinesiska konsumenterna väljer mobilen främst.
Grafen nedan visar de vanligaste betalmetoderna i Kina 2017.
Den kinesiska mobilbetalmarknaden
Så vad är Alipay och WeChat Pay och vad skiljer dessa tjänster åt?
Precis som med kreditkorten i Sverige (Visa och Mastercard) så är det i Kina två jättar som delar på marknaden (WeChat Pay och Alipay). Den stora skillnaden är att dessa två aktörer är betydligt mer aggresiva konkurenter än vad Visa och MasterCard är.
BAT är ett återkommande begrepp i Kina och beskriver de ledande kinesiska teknikföretagen. Där ’B’ står för sökmotorjätten Baidu, ’A’ står för logistikjätten Alibaba och ’T’ för social mediajätten Tencent.
När det kommer till betalmarknaden är det de två senare som dominerar, Alibaba (Alipay) och Tencent (WeChat Pay). Visserligen har Baidu en egna betalmetod (Baidu Wallet), men denna används fortfarande i en väldigt liten utsträckning (<5%).
Vad Alibaba och Tencent gjort är att de stängt ut sina konkurrenters tjänster från de ekosystem som de själva äger. Alipay kan exempelvis inte användas på social media plattformen WeChat och samma är det för WeChat Pay, som inte finns tillgängligt som betalalternativ på exempelvis e-handeljätten Taobao (som ägs av Alibaba).
Hur ser framtiden ut?
För två år sedan (2016) var fördelningen mellan Alipay och WeChat Pay ungefär 80 / 20 %, till Alipays fördel. Alipay var först ut med att erbjuda mobila betalningar och fick därmed det initiala övetaget.
Idag är den snarare 50 / 50 %.
Vad innebär då detta? Kommer WeChat Pay att växa förbi Alipay? Möjligtvis. Något som dock är säkert är att man som köpställe inte bör satsa på att erbjuda enbart en av dessa betalmetoder.
Både Alipay och WeChat Pay är så djupt inrotade i det kinesiska näringslivet för att någon av betalmetoderna ska lyckas få ett stort övertag. Samtidigt kommer rivaliteten mellan dem att öka ytterligare. Exempelvis inleder nu båda betallösningarna samarbeten med banker för att på så vis låsa ut den andra parten.
Resultatet kommer att bli en splittrad marknad där konsumenterna blir tvungna att välja sida.
Vill ni nå de kinesiska turisterna? Satsa då på mobilbetalningar
En färsk undersökning från Nilesen visar att över 90 % av de kinesiska turisterna skulle betala sin mobiltelefon under sin resa om möjligheten fanns.
Det är därför högst aktuellt och snarast nödvändigt att man som köpställe erbjuder dessa betalmetoder om man vill hänga med i utvecklingen och för att nå de kinesiska konsumenterna.
Läs på mer om Alipay här: Alipay i Sverige
Läs på mer om WeChat Pay här: WeChat Pay i Sverige